Kávé Krónikás

Utazások a kávé világába

Kérek egy cappuccinot!

beverage-black-coffee-blur-1493104.jpg

Álmosan vagy éppen mert jól esik, de nap, mint nap térünk be kávézókba, pékségekbe, akár benzinkutakra, hogy szerezzünk egy jó forró kávét magunknak, de vajon miből sejthetjük, hogy a kávénk mennyire lesz ízletes?

Még ha nem is épp egy divatos újhullámos kávézóba lépünk, vannak bizonyos alapszabályok, amiket ha betartanak, van remény arra, hogy a kávénk nem lesz keserű, de a pult vendég oldalán mire is lehet figyelemmel lenni, hogy tudjuk, mire számítsunk majd?

  1. mi történik, amikor leveszik a kart a gépről?
    jobb esetben már nem kell kiütni a benne maradt korábbi adag kávé zaccot, de ha mégis, vajon kitakarítják-e mielőtt új őrleményt raknak bele? Ha azt látjuk, hogy a levétel után egy laza kiütő mozdulatot követve azonnal őrlik bele a kávét, az már rossz előjel, ugyanis ekkor az előző zacc maradványai újra forró vizet kapva megégnek és a kávénknak keserű ízt fognak okozni
  2. ha rálátunk a gépre, látni lehet, milyen színű sugárban indul meg a kávé a csészénkbe, ha ez nagyon sötétbarna, netán fekete, akkor félő, hogy már a kávébab is túl volt pörkölve, így megint félő, hogy keserű lesz a kávénk
  3. a tej melegítése
    nos, az is szemügyre vehető, hogy a tejhabosító edényre rá van-e száradva a tej vagy nagyjából tiszta.
    ahogy a tej gőzölése kezdődik, könnyen lehet hallani, hogy vajon túl lesz-e forralva, már-már megégetve a tej vagy krémes, finom állaga lesz. Kávés körökben azt mondják, ha "sikít a tej" az nem jó jel. A tej krémesítéséhez elsősorban a tej kavarása fontos, a habosításhoz kell némi "ciceregtetés" de az csak pár másodpercig tarthat.
    Ha sokat látjuk/halljuk, hogy a pulthoz ütögetik a tejkiöntőt, az sem jó jel, mert a túl erős vagy sok "ciceregtetés" buborékokat hoz létre a tej felszínén, ezt próbálják ki ütni...nos, ha jól kavarjuk a tejet és csak kellő ideig "ciceregtetjük" akkor egy krémes, fényes felszínű tejet kapunk....így tehát az ütögetés azt jelzi, túlforralt tejjel fogják a kávénkat felönteni...
  4. Mindent egybevetve a tiszta környezet már jó előjel lehet :) 

cheerful-close-up-coffee-208165.jpg

Ezeknek a dolgoknak a kiküszöbölése nem okoz nagy kiadásokat, inkább némi figyelmet és ezzel magunknak is örömet okozva élvezhetőbb és finomabb kávéhoz juthatunk.

Legyetek hát résen, mert sok helyen már divattá vált, hogy ezekkel az apróságokkal figyelnek a vevőkre...reméljük egyre több ilyen helyen kezdhetjük a napjainkat!

A kávé legyen veletek  :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://kavekronikas.blog.hu/api/trackback/id/tr8014586992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kávé Krónikás

Milyen növény a kávé? Hol terem? Mi számít jónak? Hogyan kerül az asztalra? Hol érdemes inni kávét? Mi a különbség a sötét és a világos pörkölés között? Mi az a speciality? Kik kávézhattak együtt a történelem során? Mitől egyedi egy kávézó? Hova üljünk be ha Budapesten/Magyarországon vagyunk? ilyen és hasonló kérdésekre keresem a válaszokat :) Baristának lenni nem egy foglalkozás, inkább egy életmód! Tartsatok velem!

Friss topikok

  • hir6kommentár: Hasznos írás! Ha jó minőségű kávégépet keres, itt egy remek online üzlet: www.zepecafe.hu/ (2024.01.26. 17:08) A kávékészítés alapjai
  • Kávéház Magazin: A kávé legyen veletek! --> Hagyatkozz a kávéra Luke. A kávé vezessen az utadon. :D (2019.01.19. 11:42) A kávé világhódító útja
süti beállítások módosítása