Kávé Krónikás

Utazások a kávé világába

7 érdekes tény a kávéról

antique-beverage-caffeine-1254655.jpg

  1. A világ második legkeresettebb árucikke (a kőolaj után) a kávé.

  2. A légmentes csomagolást egy honfitársunk találta fel, nevezetesen Illy Ferenc.

  3. Törökországban a házasságot érvényteleníteni lehetett, ha férj nem biztosított kellő mennyiségű és minőségű kávét a feleségének.

  4. Többször is megpróbálták betiltani a keletről érkező, elsőre gyanús italt, elsőként Mekkában 1511-ben, majd 1623-ban IV. Murad, török szultán halálbüntetést adott a fogyasztásáért, habár nem volt így sem elég elrettentő. Miután a 17. században megérkezett Európába is a kávé, gyanakvással fogadták, de VIII. Kelemen pápának annyira ízlett, hogy határozott voksát tette le a fekete ital mellett. II. Károly, félve a kávéházakban születő pletykáktól 1675-ben bezáratta az összes helyet, de ezt a tilalmat csak 11 napig tűrte a nép. II. Frigyes, porosz király 1777-ben gazdasági okokból próbálkozott rendelettel átszoktatni az embereket a kávéról a sörfogyasztásra, kisebb sikerrel. A kávé ezt is túlélte. :) 

  5. 1785-ben komoly forradalom tört ki, mert a nép nem tűrte tovább azt a törvényt, miszerint a kávét csak nemesek, papok és magas rangú tisztek fogyaszthatják.

  6. A kávé őshazájában, Etiópiában a legszegényebb háztartásban is ott van a kávé főző szett, egy kávé elkészítése akár 1 órát is eltarthat, ezalatt a ceremónia alatt beszélik meg az élet dolgait.

  7. Görögorzságban és Törökországban a hagyomány szerint mindig a legidősebb kap először kávét.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kavekronikas.blog.hu/api/trackback/id/tr2114556436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kávé Krónikás

Milyen növény a kávé? Hol terem? Mi számít jónak? Hogyan kerül az asztalra? Hol érdemes inni kávét? Mi a különbség a sötét és a világos pörkölés között? Mi az a speciality? Kik kávézhattak együtt a történelem során? Mitől egyedi egy kávézó? Hova üljünk be ha Budapesten/Magyarországon vagyunk? ilyen és hasonló kérdésekre keresem a válaszokat :) Baristának lenni nem egy foglalkozás, inkább egy életmód! Tartsatok velem!

Friss topikok

  • hir6kommentár: Hasznos írás! Ha jó minőségű kávégépet keres, itt egy remek online üzlet: www.zepecafe.hu/ (2024.01.26. 17:08) A kávékészítés alapjai
  • Kávéház Magazin: A kávé legyen veletek! --> Hagyatkozz a kávéra Luke. A kávé vezessen az utadon. :D (2019.01.19. 11:42) A kávé világhódító útja
süti beállítások módosítása